Cancerul de prostata este cel mai frecvent neoplasm si a doua cauza de deces prin cancer la barbatii cu varsta peste 50 ani. Riscul unui barbat de a dezvolta aceasta boala in cursul vietii este de 16,7%, iar
riscul de deces este de 2,5%.
Ca factori de risc sunt mentionati :
- Varsta: riscul de a dezvoIta cancer de prostata creste odata cu varsta, doar 2% din cazuri fiind depistate sub 50 de ani. Varsta medie de diagnostic a cancerului de prostata este de 68 ani.
- Factorii genetici si ereditatea: daca o ruda de gradul I prezinta cancer prostatic, descendentii au risc dublu de a dezvolta aceasta patologie; daca doua sau mai multe rude au cancer de prostata, riscul urmasilor creste de 5 pana la 11 ori.
- Obezitatea: tesutul adipos in exces induce modificari hormonale predispozante pentru diabet zaharat si cancer de prostata.
- Dieta si factorii de mediu: alimentatia bogata in grasimi, expunerea la radiatii gamma si hidrocarburi aromatice cresc riscul de aparitie a cancerului prostatic.
Cum se manifesta cancerul de prostata?
In stadiile initiale ale bolii simptomele lipsesc de cele mai multe ori.
ln stadiile avansate local pot apare :
- Durere difuza in etajul abdominal inferior, manifesta mai frecvent noaptea, ca senzatie de jena, intepatura, arsura.
- Polakiuria - urinari dese, in cantitate mica.
- Disuria - senzatie de discomfort la urinare.
- Hematuria - sangerare la urinare
- Retentie de urina (incompleta sau completa) - scaderea presiunii jetului urinar pana la imposibilitatea eliminarii de urina. In cazuri avansate ale bolii pot apare dureri osoase prin metastazarea bolii, adesea confundate cu dureri reumatismale.
Cum se depisteaza cancerul de prostata?
Medicul urolog va efectua o serie de investigatii pentru a stabili diagnosticul de cancer de prostata.
- Prin recoltarea de probe de sange se determina nivelele de PSA si freePSA (antigen prostatic seric).
- Examenul digital rectal (tuseul rectal) si ecografia abdominala/endorebtala aduc formatii cu privire la consistenta, respectiv structura prostatei.
Punctia biopsie prostatica (PBP) transrectala ecoghidata obtine specimene prostatice care in urma examenului histopatologic infirma sau confirma diagnosticul de cancer prostatic.
Figura 1. Ecografie trans-abdominala - aspect sugestiv pentru carcinom prostatic extracapsular, invadant in vezicula seminala dreapta si peretele vezical latero-inferior drept.
Tratamentul cancerului de prostată
In prezent exista terapii chirurgicale (prostatectomie radicala trans-abdominala, laparoscopica sau asistata robotic) si non-chirurgicale (radio si chimioterapie, hormonoterapie, terapie prin ultrasunete-HIFU, crioterapie, etc).
Medicul urolog impreuna cu medicul oncolog vor stabili cele mai adaptate strategii terapeutice fiecarui pacient.
Este important ca fiecare barbat cu varsta peste 40 ani sa consulte cel putin odata pe an medicul urolog indiferent daca prezinta sau nu simptome urinare. Astfel se pot descoperi eventuale afectiuni in stadii incipiente, fapt ce asigura si cea mai buna rata de raspuns terapeutic.
Bibliografie:
1. Popescu I, Ciuce C, Coman I. Tratat de chirurgie. Uro-oncologie. - Editura Academiei Romane. Bucuresti 2016
2. Sinescu I, Gluck G. Tratat de urologie. - Editura Medicala 2008
3. Sinescu I. Urologie medicala. - Editura medicala Amaltea. Bucuresti 1998
Dr. Tudor HODOR
Medic specialist in urologie si medicina de familie
Doctor in stiinte medicale
Centrul Medical Terra-Aster
Alba-lulia