Fotoprotectia reprezinta protectia fata de radiatiile solare prin utilizarea de produse fotoprotectoare SPF si imbracaminte adecvata.
De ce este necesara?
Chiar daca radiatiile UV au rol benefic in asigurarea imunitatii organismului si in producerea de vitamina D, expunerile necontrolate la soare pot provoca atat fenomene acute - arsuri solare, cat si cronice: imbatranire cutanata si fotocarcinogeneza (cancere ale pielii).
Radiatiile UVB sunt responsabile de arsuri solare şi aparitia cancerelor cutanate, iar radiatiile UVA de producerea dermatozelor fotoalergice, iar pe termen indelungat de imbatranirea pielii şi aparitia ridurilor.
In general, organismul uman produce o cantitate suficienta de vitamina D in urma unei expuneri de scurta durata la soare (10 - 15 minute/zi), de aceea o expunere prelungita este putin probabil sa ofere beneficii suplimentare.
Care este cea mai grava consecinta a nefolosirii protectiei solare?
Incidenta cancerului cutanat este in crestere in ultimii ani in intreaga lume.
O forma grava de cancer de piele este melanomul, tumora ce se dezvolta in celulele producatoare de pigment ale pielii sau in celulele nevice, ce intra in alcatuirea nevilor nevocelulari (alunitelor).
Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate forma în orice tesut ce contine celule pigmentare, inclusiv pe suprafaaa mucoaselor
Frecventa aparitiei melanomului a explodat in ultimii ani indeosebi la persoanele tinere (20 - 40 de ani) şi la copii, datorita expunerii excesive si neprotejate la radiatiile ultraviolete (soare, plaja, solar).
Melanomul cauzeaza 75% din totalul deceselor provocate de cancerele de piele, iar aproximativ 2/3 dintre persoanele diagnosticate cu melanom in stadiu avansat isi pierd viata in primul an din momentul stabilirii diagnosticului .
Care sunt principalii factori de risc pentru melanom?
Principalii factori implicati in aparitia melanomului sunt: expunerile masive la radiatiile ultraviolete fara utilizarea protectiei solare sau cu protectie solara incorect aleasa si utilizata; frecventarea constanta a solarului; arsurile solare din perioada copilariei; utilizarea fara protectie solara a unor medicamente ce cresc sensibilitatea pielii la radiatiile ultraviolete (antibiotice, antidepresive, betablocante, creme si medicamente antiacneice, antiinflamatoare nesteroidiene, chimioterapice , etc); prezenta unui numar crescut de alunite (nevi); predispozitia genetica; existenta in familie sau in antecedentele personale a unui cancer de piele.
Cum ne protejăm de soare?
- Evitati expunerea la soare in orele de varf (interval orar: 10-16).
- Aplicati produsul de protectie solara adecvat pielii dumneavoastra şi patologiei asociate (daca suferiti de probleme de sanatate pentru care urmati diferite tratamente); acesta se aplica cu minim 30 de minute inainte de a iesi din casa si se reaplica la fiecare 2 ore;
- Folositi cremele de protectie solara chiar si atunci cand intrati sau stati in apa (piscina, apa marii); chiar daca produsul este resistent la apa, puterea lui de protectie se reduce in contact cu apa, asa incat pentru a mentine protectia dorita, reaplicati crema solara imediat dupa ce pielea dumneavoastra s-a uscat.
- Folositi regulat cremele de protectie solara adecvate tipului dumneavoastra de piele si de ten, incepand din luna martie pana in octombrie, chiar si in zilele cu nori, ploioase, cat si pe perioada iernii daca mergeti la munte sau la ski.
- Pe perioada verii, purtati haine de protectie confectionate din materiale usoare, prevazute cu filtru UPF, ce nu permit trecerea luminii; acestea sunt disponibile in comert.
- In primele 6 luni de viata, evitati expunerea directa a copilului la soare protejandu-l cu creme de protectie solara speciale pentru perioada de viata 0-2 ani si folosind palarii cu boruri largi, imbracaminte cu filtru UPF si umbrelute;
- Alegeti pentru copii mai mari de 24 luni creme SPF din game pediatrice, alaturi de fotoprotectia fizica.
- Nu folositi cremele dumneavoastra de protectie solara pentru a asigura protectia solara a copilului si nu folositi cremele de protectie solara folosite de apropiatii dumneavoastra!
- Cereti intotdeauna sfatul medicului sau a farmacistului cand va decideti sa cumparati o crema de protectie solara! Veti primi o recomandare personalizata tipului dumneavoastra de piele si de ten, in acord cu starea dumneavoastra de sanatate si a tratamentelor pe care le urmati.
- Alegeti intotdeauna pentru ingrijirea zilnica a tenului dumneavoastra (hidratare, nutritie, reducerea seboreei, prevenirea imbatranirii, indepartarea petelor pigmentare, etc.) creme de fata prevazute cu factor de protectie solara (SPF); daca ele nu sunt disponibile, folositi intotdeauna o crema SPF aplicata peste produsul de ingrijire zilnica pe care dumneavoastra il utilizati.
Evitati folosirea produselor improvizate (nestandardizate) pentru protectie solara de tip „eco" sau „bio", disponibile in supermarketuri; ele nu au capacitatea de a asigura protectia impotriva soarelui, producand cel mult arsuri sau reactii alergice. In farmacii si drogherii exista produse certificate ecologic, pe baza de plante, extrem de sigure si eficiente, capabile sa va protejeze eficient de soare!
Dr. Hana Petra Decean
Medic Primar Dermatolog
Centru Medical Terra Aster
Alba-lulia