·        IGB-  Ce este indicele glezna-brat?

Indicele gleznă – brat, prescurtat IGB, este un test de screening non-invaziv care presupune compararea presiunii sângelui între braț și glezne și ajută medicul să stabilească riscul de boala arteriala periferică (BAP).

Boala arterială periferică (BAP )  este o boală cardiovasculară frecventă și  este cauzată de blocarea sau îngustarea arterelor, prin depunerea unor plăci de grăsime pe pereții arterelor. Depunerea plăcii cauzează întărirea și îngustarea arterelor, afecțiune denumită arteroscleroză. Se estimează că aproximativ 202 milioane de persoane sunt afectate în întreaga lume, cu o prevalență de 10% la adulții peste 55 de ani. Prevalența generală în populația lumii se estimează a fi cuprinsă între 3–12%.

Vârsta  peste 55 ani, , fumatul, diabetul, un nivel crescut al colesterolului în sânge, precum și hipertensiunea, reprezintă factori de risc cheie. Detectarea precoce a BAP oferă șansa tratării factorilor de risc, poate încetini progresia bolii și poate reduce riscul unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

       Când este indicat să faceți testul IGB?

Dacă aveți simptome de BAP a membrelor inferioare(boala arterială periferică :

       nu aveți puls la membrele inferioare

       aveți un picior care se simte mai rece sau arată mai palid

       aveți durere intermitentă sau crampe la gambe sau coapse când mergeți sau urcați scările si care dispare la odihnă.

       aveți o rană ce nu se vindeca de mai mult de 2 săptămâni

       aveți peste 65 de ani, dar suferiți de alte boli

       aveți peste 50 de ani, dar fumați, aveți tensiune arterială, diabet zaharat, colesterol crescut în sânge sau aveți rude în familie care suferă de această boală

Aveți risc de BAP a membrelor inferioare, pentru că aveți:

       depuneri aterosclerotice la arterele coronare sau carotide

       alte boli: anevrism de aortă abdominală, boală cronică de rinichi, insuficiență cardiac

La fel ca boala coronariană, BAP nu produce simptome decât când este avansată.

 

       Ce presupune testul IGB?

Metoda de determinare a IGB este simpla, nedureroasă, bine acceptată de pacient, percepută de acesta ca și metoda de determinare a tensiunii arteriale. Echipamentul constă într-un tensiometru și aparat Doppler  portabil, cu semnal sonor. Durata investigației este de până în 15 minute și poate fi repetată oricând.

În funcție de numărul calculat de medic, indicele de gleznă-braț poate  arata:

       Nici un  blocaj  (1,0 la 1.4). Un indice  gleznă-braț  în acest interval sugerează că, probabil, nu aveti probleme la nivelul arterelor periferice. Dar dacă aveți anumite factori de risc, cum ar fi diabetul zaharat, fumatul sau un istoric familial de BAP, spuneți medicului dumneavoastră, astfel încât acesta să continue să monitorizeze acest risc.

       Limita  (0.9 la 0.99). În cazul în care indicele  gleznă-braț  este mai mic de 1,0, este posibil să aveți unele îngustări la nivelul arterelor din picior. Persoanele cu un indice gleznă-braț de 0,9 sau mai mici pot avea un debut de BAP.

       Blocaj ușor  (0.8 – 0.89). Un indice gleznă-braț în acest interval arată sunteți în primele stadii ale BAP.

       Blocaj moderat (0.5-0.79) Un indice gleznă-braț în acest interval arată că aveți  un blocaj semnificativ. Poate că ați observat unele dureri în picioare sau fese atunci când faceți  exerciții.

       Blocaj sever (mai puțin de 0,5). În cazul în care indicele  gleznă-braț  este în acest interval, arterele picioarelor sunt blocate în mod semnificativ și este posibil să aveți dureri în picioare, chiar în timp ce vă odihniți. Un indice gleznă-braț de mai puțin de 0,4 sugerează BAP severa.

       Artere rigide  (mai mult de 1,4). În cazul în care indicele gleznă-braț este mai mare decât 1,4, acest lucru poate însemna că arterele sunt rigide și nu comprimă când manșeta tensiunii arteriale este umflată.

 

CENTRUL MEDICAL TERRA ASTER

Dr. Maier Oana -Medic specialist Medicina Interna