ALBA IULIA
Calea Motilor, nr. 17A
B-dul Revoluției 1989, nr. 23A
Tel. (+40) 258 833 408 
Str, Musetelului, nr. 2, parter
Tel. (+40)374 815 652 
SEBES
Str. Lucian Blaga, nr. 29
Tel. (+40) 358 401 625
AIUD
Str. Bethlen Gabor, nr. 2
Tel. (+40) 358 401 744

ECOGRAFIE

Ecografia este o metodă imagistică de investigație ce permite explorarea organismului cu ajutorul ultrasunetelor.

Printre avantajele sale se pot enumera: neinvazivă, nu este nocivă, nu iradiază (se utilizează și la copii sau gravide), accesibilitate și adresabilitate extrem de largă, metoda rapidă de diagnostic - rezultatul se eliberează pe loc, costuri reduse față de alte examinări imagistice etc.

ECOGRAFIA DOPPLER

Ecografia Doppler este utilă în ultrasonografie, permițând măsurarea fluxului de sânge:direcția, viteza și volumul cu care acesta circula prin artere, respectiv vene.

Pregatire înainte de examinare:

Excepție fac fumătorii, care, la sfatul medicului, vor trebui să nu fumeze cu câteva ore înainte de ecografie. Fumatul cauzează subțierea vaselor de sânge și poate afecta rezultatele testului.

Durata investigației prin ecografia Doppler:

Nu există o durată standard pentru ecografia Doppler.Timpul în care se desfășoară procedura depinde de foarte mulți factori: de zona examinată și de patologia pacientului, astfel poate să dureze între 30 minute și o oră.

Când trebuie să faceți o ecografie doppler vasculară/arterială?

la recomandarea medicului , dacă suferiți de hipertensiune arterială

dacă sunteți fumător

dacă suferiți de diabet

dacă prin natura muncii sunteți sedentar

dacă vi se umflă sau vă amorțesc membrele

Ecografia Doppler poate ajuta în diagnosticarea:

  cheagurilor de sânge (această examinare o efectuează medicul specialist radiolog-imagist)

  insuficienței venoasă (această examinare o efectuează medicul specialist radiolog-imagist)

  defectelor valvelor inimii (această examinare o efectuează medicul cardiolog)

  bolilor cardiace congenitale (această examinare o efectuează medicul cardiolog)

  circulației sanguină scăzută la membrele inferioare (această examinare o efectuează medicul specialist radiolog-imagist)

  anevrismelor (aceasăa examinare o efectuează medicul specialist radiolog-imagist)

  subțierii arterelor (această examinare o efectuează medicul specialist radiolog-imagist)

  Este folosită pe scară largă pentru a evalua ritmul cardiac fetal, evaluarea stării de sănătate a fătului în condițiile unei restrictii de creștere intrauterină, evaluarea răspunsului fetal în stări ca hipoxia (aport redus de oxigen) sau anemia. De obicei, ecografia Doppler investighează starea arterei ombilicale, arterelor cerebrale medii fetale sau arterelor uterine materne. Utilizarea mapării prin colorarea fluxului sangvin poate descrie în timp real circulația sângelui prin vasele de sânge fetale, direcția fluxului fiind reprezentată de diferitele culori utilizate. Facilitățile Doppler sunt parte integrantă a oricărui aparat modern de ecografie, astfel pacientul nu trebuie să fie conectat la un alt dispozitiv pentru investigarea Doppler.

ECOGRAFIA ABDOMENULUI SUPERIOR

Atunci când facem o astfel de ecografie, ne axăm asupra organelor principale din cavitatea abdominală superioară: splină, pancreas, ficat și colecist.

Rolul ecografiei abdomenului superior este de a determina toate potențialele afecțiuni ale acestor organe vitale și de a ajuta la determinarea tratamentului necesar pentru vindecarea lor.

Procedura durează între 10 si 20 minute.

ECOGRAFIA 3D/4D

Ecografia 3D este o ecografie în care organul examinat se poate vedea în forma lui spațială-tridimensională, adică pe toate cele 3 coordonate ale spațiului. Acest tip de ecografie presupune doi timpi de examinare:

timpul de scanare, în care aparatul face o scanare complet a organului

timpul de prelucrare în care examinatorul prelucrează imaginile obținute în urma scanării, până ajunge la forma finală a imaginii

Ecografia 4D este o ecografie în care organul/structura examinată se poate vizualiza ca imagine 3-dimensionala și în plus avem o examinare în timp real, nemaifiind necesar timpul de prelucrare al imaginilor scanate cum se întâmpla la ecografia 3D. Modul 4D are aplicabilitate în special în ecografia de sarcină.

Ce informații ne aduce ecografia în primul trimestru de sarcină?

confirmă prezența sarcinii. Embrionul poate fi observat și măsurat de la 5 săptămâni și jumătate de sarcină;

estimează vârsta gestațională (vârsta sarcinii).

La paciente care nu pot dezvălui cu precizie data ultimului ciclu menstrual trebuie facute măsurători ale embrionului cât mai precoce pentru stabilirea corectă a vârstei sarcinii:

stabilește viabilitatea sarcinii (daca embrionul este viu);

stabilește dacă sarcina este situată intrauterin (în interiorul uterului) sau extrauterin (în afara uterului);

în caz de sângerări vaginale în primul trimestru de sarcină, stabilește dacă sarcina se dezvoltă normal sau dacă avem de-a face cu o patologie asociată prezența de hematoame în jurul sacului ovular (cheaguri de sânge) care pot duce la avort spontan (pierderea sarcinii).

Ecografia în trimestrele II si III de sarcină.

Începând cu trimestrul II de sarcină (după 12 săptămâni) metoda cea mai folosită de efectuare a ecografiei este transabdominală. În practică, prima ecografie importantă de trimestru 2 se face între 20 si 22 de săptămâni. Scopurile acesteia sunt:

depistarea posibilelor malformații fetale;

depistarea întârzierii de creștere intrauterină (fătul nu crește suficient);

verificarea datei probabile pentru naștere.

În trimestrul III (după 28 de săptămâni) cea mai importantă este la aproximativ 32 - 33 de săptămâni. Obiectivele urmărite sunt:

în principal aprecierea stării de sănătate, a creșterii și maturității fetale;

reverificarea morfologiei fetale (studiul dezvoltării organelor fetale);

localizarea placentei.

Câte ecografii se fac în sarcină?

Nu există un număr prestabilit de ecografii pe care o femeie însărcinată trebuie să îl respecte. O ecografie suplimentară este indicată ori de câte ori se suspectează o anomalie a sarcinii. În practică, prima ecografie este indicată la 7 săptămâni de sarcină pentru confirmarea sarcinii, excluderea unei sarcini extrauterine, confirmarea prezentei activitătii cardiace și stabilirea vârstei sarcinii și a datei probabile a nașterii.

O a doua ecografie se efectuează în săptămânile 20-22 de sarcină, pentru a verifica prezența unor posibile malformații fetale, întrucât fătul este suficient de mare pentru o evaluare atentă a anatomiei fetale, de aceea se numește și ecografie morfologică. Sarcina multiplă este evaluată cu precizie tot acum, se evaluează parametrii de creștere ai bebelusului, se determină poziția placentei și sexul bebelușului.

Multe centre efectueaza o ecografie și între 11-14 săptămâni de sarcină pentru a determina grosimea translucentei nucale (pliul cefei) și prezența osului nazal fetal ce ajută la diagnosticarea sindromului Down. O nouă ecografie poate fi recomandată în săptămâna 32 sau chiar mai târziu pentru determinarea poziției fătului, a greutăâii, ritmului de creștere, se va verifica poziția și greutatea placentei. Unii medici efectuează o ultimă ecografie în săptămânile 39-40 de sarcina, pentru a verifica cantitatea de lichid amniotic, greutatea și ritmul cardiac al fătului. Numărul total de ecografii depinde de starea sarcinii; dacă la o ecografie au fost descoperite anumite anomalii, atunci sarcina necesită o evaluare suplimentară.

ECOGRAFIA GLANDEI TIROIDE

Ecografia glandei tiroide este metoda imagistică de prima intenție în explorarea glandei tiroide și este considerată cea mai sensibilă metodă de investigare a acesteia.

In timpul ecografiei se masoară cu exactitate dimensiunile glandei tiroide, se evaluează structura și vascularizația parenchimului tiroidian, se pot pune în evidență leziuni interparenchimatoase (noduli, chisturi, adenopatii latero-cervicale)

ECOGRAFIA ABDOMENULUI INFERIOR

Acest tip de ecografie este concentrat asupra tuturor organelor din abdomenul inferior: rinchi, vezica urinară, prostată (în cazul bărbaților), uter și ovare (la femei).

Ecografia abdomenului inferior este de scurtă durată, procedura durând între 10 si 20 minute.

ECOGRAFIA MAMARA

Care sunt situațiile în care trebuie să efectuăm un examen ecografic al sânului?

Când la autopalpare am depistat modificări de consistență ale sânului necunoscute anterior sau prezența unor noduli necunoscuți și neinvestigații

Când observăm modificări ale pielii la nivelul unui sân, în special roșeață, ulcerații, îngroșare localizatăi

Când observăm o scurgere mamelonară mai ales daca aceasta este de o singură parte și are caractere sangvinolentei

Când mamelonul se retrage, mai ales unilaterali

Când observăm apariția în axile a unor noduli (adenopatii)

Femeile ale căror rude de gradul I prezintă afecțiuni maligne ale sânului trebuie să efectueze examinări periodice, chiar în absența acestor modificări

Când se efectuează examenul ecografic al sânului?

Ideal, între zilele 3-10 ale ciclului menstrual.

ECOGRAFIA CARDIACA

Ecografia cardiacă este metoda principală de imagistică și cea mai solicitată. Ecocardiografia folosește sunete la frecvență înaltă (ultrasunete) și permite studierea și vizualizarea amănunțită a tuturor structurilor cordului (cavităților, valvelor, pereților și vaselor de sânge care sunt atașate inimii) și starea ei de sănătate.

Ecografia abdominală folosește ultrasunete pentru a produce imagini ale organelor din cavitatea abdominală în care nu se află aer: ficat, colecist, pancreas, rinichi, splină, vezica urinară, uter, ovare, prostată.

Acest test este folosit, în general, pentru diagnosticarea durerilor sau evaluarea stării de sănătate și a functionalității organelor abdominale.

Ecografia abdominală necesită anumite pregătiri înainte de efectuarea procedurii, care depind de tipul de ecografie pe care urmează să o faceți:

Dacă ecografia se efectuează după ora 15.00, se sare masa de prânz.

Cu două ore înainte de examinare, pacientul merge la toaletă să urineze. Bea 250 -300 ml apă, apoi nu mai bea, nu mănâncă și nu urinează până la examinare.

butonsuna pus in index.php din tema